Wat ik heb geleerd van mijn eerste baantjes - Minke TerpstraMinke Terpstra

Wat ik heb geleerd van mijn eerste baantjes

19/08/2016

work hard travel harderOmdat ik persé naar Lowlands wilde toen ik 16 was moest ik wel een zomerbaantje nemen.  Daarvoor was ik vrij snel tevreden met het zakgeld en kleedgeld dat ik kreeg: ik kocht toch veel tweedehands kleren of hempjes van de kinderafdeling van de Zeeman voor over mijn longsleeve-shirt. Mijn dr. Martens gingen nooit kapot en omdat ik geen wild uitgaansleven had maakt ik mijn geld ook niet snel op. Maar voor een kaartje voor Lowlands moest ik toch aan de bak.  We hebben het nu over 1997, toen een Lowlandskaartje nog maar ƒ145 (€65,79) kostte voor drie dagen laaglandparadijs en ik die drie dagen op kaaskoekjes en Sultana’s kon leven. Geen foodtrucks, geen gin&tonics voor 11 euro en maar 1 shirt mee en een paar schone sokken.

30 DayBlogChallenge NL: Mijn eerste baantjes

geld

Bollen rapen

Een hele dag gezellig met een vriendinnetje en andere gelijkgestemden bollen uit de grond plukken on de zonneschijn. Met een busje gingen we over de Afsluitdijk om afgezet te worden bij een bollenbedrijf waar niemand iets van wist: waar het was, hoe het heette en hoe lang de dag zou duren. Het zou zo een of andere handel in suffe pubers kunnen zijn geweest! Na een dag hard werken had ik volgens mij vijftig gulden (zwart) verdiend.

Schoonmaken

Ik was alleen een heel slechte schoonmaakster (nu nog steeds…) en heb het één dagje volgehouden. Met als hoogtepunt: een hele gang blank zetten met zo’n grote mechanische poetsmachine. Was geen succes dus!

schoonmaken

Tomaten plukken in een kas

Oh, zo vroeg op moeten om tomaten te plukken, het prikken van de plant met die rottige haartjes, de rare geur die tomaten hebben. Mijn handen waren groen en kapot, mijn  armen zaten onder de krassen. Ik heb dit iets langer volgehouden dan het schoonmaken, maar ik plukte niet snel genoeg en dus ook hier was het snel exit. Ik kan nog steeds jeuk krijgen van de geur van tomaatjes…

Bloemen en planten sorteren en op karren zetten in een kas

Dit heb ik langer volgehouden: het werk was in het begin zwaar maar na een tijdje kon ik met vier potjes aan elke hand naar de kar lopen. Victory! De radio stond op een leuke zender, ik had gezellige collega’s en leuke verdiensten. Plus: de hele dag tussen de begonia’s en petunia’s ruikt toch een stuk beter dan die tomaten.

bloemen

Viskraam/bediening strandtent/andere horeca

Ik heb alle respect voor mensen die in de horeca werken. Daar moet je echt geschikt voor zijn en ik ben dat niet. Het Duitse woord voor kibbeling, hoe je een goede cappuccino maakt en klantflirten voor een fooi: niet mijn sterkste kant. Voor horeca ben ik echt te akward. Dit waren allemaal baantjes voor 1 of 2 dagen, vaak werd mijn dienstverband beëindigd met de opmerking “vind je zelf dat je hier geschikt voor bent?” 😉

horeca

Rondleidingen geven op een kasteeltje

Kijk, dat is een zomerbaantje voor een prinses zoals ik! Via mijn opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving kwam ik terecht bij een klein kasteeltje waar elk uur rondleidingen gegeven werden door nette studentes. (Dat nette was een van de voorwaarden van de vrouw van de beheerder, die op Hyacinth Bouquet leek) Soms kwam er een hele middag niemand en zat ik heerlijk op de binnenplaats met een boek. Andere dagen was het hartstikke druk en moest ik in het Duits en Engels vertellen over de (niet al te spectaculaire) geschiedenis van het kasteeltje en zijn eigenaars. Creatief als ik ben verzon ik een alternatief verhaal waarbij ik alles net even íets spannender maakte. Het waren geweldige zomers: de hele dag in een kasteel rondlopen, fooien krijgen en samen met vriendinnen kijken wat er achter bepaalde deurtjes verstopt zat. Hier leerde ik om te presenteren voor een groep en te improviseren, iets waar ik nu nog profijt van heb.

Kasteelvrouwe

Van elk baantje heb ik iets opgepikt waar ik iets aan had en dat is denk ik ook het mooie van werken als je zo jong bent. Je leert hoe de wereld in elkaar zit en wat je wel en niet leuk vindt om te doen. Zoals vroeg opstaan, kratten met serviesgoed sjouwen, de geur van tomaten: niet leuk. Zelfstandig werken met de mogelijkheid om mijn fantasie te gebruiken: leuk! Dus mocht jij nog een kasteeltje weten die op zoek is naar een creatieve kasteelvrouwe, ik houd me aanbevolen! ❤ Minke

 

profile minkepins

@MinkePins op Twitter
@MinkePins op Instagram
Minkepins op Pinterest
LIKE Minke Pins op Facebook

Minkepins op Snapchat

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie op “Wat ik heb geleerd van mijn eerste baantjes”


    24/08/2016

    Hoe leuk, die kasteelvrouwe 😀 Dat je daar geleerd hebt om voor een groep bezig te zijn is inderdaad super waardevol. Ik schijt daarbij dus echt in m’n broek, terwijl ik de horeca helemaal geweldig vind. En de geur van tomaten trouwens ook, maar met zo een baantjes trauma kan ik me voorstellen dat dat bij jou dus anders zit, hihi.