24 uur in Volendam - Minke TerpstraMinke Terpstra

24 uur in Volendam

06/02/2017

24 uur in Volendam tip tricks

Wat moet je nou echt gezien, gedaan en gegeten hebben in het pittoreske Volendam?

Volendam stond al jaren op mijn bucketlist. Op de foto in Volendams kostuum, visje eten op de dijk en dwalen in het doolhof: heerlijk. Maar zoals dat vaak gaat met hotspots in eigen land, het komt er maar niet van. Tot ik op Groupon (géén reclame jongens!) een aanbieding van Hotel Spaander tegenkwam:  €99 voor een nachtje Volendam met ontbijt, plus diner voor twee!

Dan ga ik natuurlijk oudhollandsch rekenen: een drie gangenmenu is al 27,50, dus ze betálen ons bijna om daar te slapen! (Met dit argument heb ik mijn vriend ook overgehaald 😆) Toen ik vol enthousiasme bij vrienden vertelde dat we een nachtje Volendam gingen doen werden we fanatiek gewaarschuwd: hadden we dat ene programma niet gezien? Bij Volendam denk ik aan Jan, Kees en een aantal J’s en blijkbaar had ik een hele serie met herrie in een hotel gemist. Oeps! Ik besloot niet de hele serie te gaan uitzendinggemisten maar er blanco in te gaan: we zien het wel. Al knaagde het wel wat: zou het goedkoop duurkoop worden?

souvenirs Volendam

Lekker foute toeristische hebbedingetjes

Als fanatiek gebruiker van Tripadvisor maakte ik een lijstje met wat ik wilde zien en doen: op de foto in klederdracht, een bekende Volendammer spotten, iets met kaas en iets met vis en me onderdompelen in de geschiedenis van deze pittoreske plaats. Volendam wordt jaarlijks door duizenden buitenlandse toeristen bezocht in een rondje “authentiek Holland” dus kom maar op met de reisleiders met vlaggetjes, leden van de 3 J’s en kibbeling! In mijn achterhoofd de vraag: kan je je eigenlijk wel 24 uur vermaken in Volendam?

toerist volendam

Hotel Spaander

Hotel Spaander is een sfeervol hotel midden in Volendam, met prachtige schilderijen en knusse inrichting. Alleen al aan de het bekijken van de schilderijen ben je een middag kwijt! Wij waren er op een mistige winterdag dus het uitzicht vanuit de hotelkamer was iets minder wijds maar ik kan me zo voorstellen hoe ver je kan kijken op een helderblauwe ochtend. Het was erg rustig: de meeste drukte kwam van een Zuid-Koreaans Handbalteam dat ook in het hotel verbleef. Ik gelóóf dat het diner lekker was, maar ik had zoveel wijntjes gedronken in Café de Dijk dat ik dat niet helemaal meer duidelijk heb.

hotel spaander

 Prachtige gang

hotel spaander

 Schilderijen Hotel Spaander

Het ontbijt was lekker en uitgebreid, iets wat ik erg belangrijk vind in een hotel. Ik heb trouwens in de nacht dat wij hier verbleven niets van ‘herrie” kunnen ontdekken: ik heb heerlijk geslapen.

img_6085

Ik ga altijd los bij een hotelontbijt: Nutella, croissant, broodje, scrambled eggs, spek én gebakken tomaat.

(vooral met een lichte kater een aanrader)

Must do:

Dwalen

Dwalen door het Doolhof, door de straatjes met schattige huisjes. Doolhof klinkt ingewikkeld maar verdwalen lukte ons echt niet in het oudste gedeelte van Volendam! Ben je bang dat je na een dwaaltocht nooit weer teruggevonden wordt, neem dan een gratis kaart mee bij de VVV of het hotel.

Doolhof volendam

 

Op de foto

Op de foto in klederdracht. Ik heb op internet gezocht naar korting en kon zo een derde foto gratis krijgen bij Foto de Boer  Zo had ik zelf nog een foto over nadat ik mijn ouders en schoonouders met kerst erg blij maakte met ons Volendams ‘statieportret’  Zo’n foto is een ervaring op zich: mannen en vrouwen worden apart aangekleed (je kan je eigen kleren gewoon aanhouden) en je merkt dat ze dit vaker hebben gedaan: binnen twee minuten was de foto klaar. Je kiest de foto niet zelf, dat doet de fotograaf. Spannend natuurlijk in de tijd van selfies en één en al hilariteit als je de foto na een uur op kan halen!

photo klederdracht

Mensen kijken.

Dit is sowieso een van mijn lievelings, en in Volendam spot je zo een 3 J (een Jan), de vrouw van een andere J en hele groepen toeristen. Vooral dat laatste is leuk: grote groepen met mondkapjes en lolitajurkjes. Ik kon de verleiding niet weerstaan om met de beelden aan de haven op de doto te gaan.

beeld volendam

beeld volendam

Virtual Reality in Volendam

Experience Volendam. Is het een regenachtige middag of wil je wat meer weten over de geschiedenis van Volendam op een interactieve manier? In Experience Volendam krijg je een eerst rondleiding door een dame in klederdracht. Ze vertelt van alles over het leven in Volendam in 1916, aangevuld met prachtige hologrammen en een virtual reality film. Vooral dat laatste is erg bijzonder:  voor je gevoel zit je echt in 1916 en je kan om je heen kijken naar de zee en huisjes. Let op: Als je met een heel gezin bent kan het wat duur zijn: Een bezoek van ongeveer 25 minuten kost voor volwassenen  8,75 en kids van 5 t/m 8 jaar 6,75.

Visje eten

Dat hóórt natuurlijk bij een bezoek aan een havenplaats. Er zijn restaurantjes en kramen genoeg! Houd je niet van vis? Duik dan de Cheese Factory in! Niet alleen een gratis museumpje waar je kan leren hoe kaas gemaakt wordt ook goed voor een budgethapje (proefblokjes kaas anyone)

Kibbeling Volendam

Kibbeling en lekkerbekje

kibbeling Volendam

Haven en pier

Langs de haven en de pier lopen was onze laatste must do in Volendam voor we naar huis gingen. Lekker fris en vanaf de pier heb je een prachtig uitzicht op Volendam.

Haven Volendam

Pier volendam

Bucketlist: check!

Nu ik Volendam heb afgevinkt van mijn bucketlist kan ik zeggen dat het zeker de moeite waard is! In een (halve) dag kan je makkelijk alle highlights zien, maar neem er zeker meer de tijd voor dan de toeristen die met bussenladingen worden aangevoerd. Dwaal door het doolhof, ga eens rustig zitten om te kijken naar de zonnestralen op het water en de voorbijlopende mensen. Het is inderdaad erg toeristisch, maar dat vind ik juist erg grappig: je kijkt op een heel andere manier naar je eigen landje.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en tricks voor een dagje Volendam.

Ben je er al eens geweest? Wat vond jij een DO of juist een DON’T? Laat het me weten! ❤ Minke

img_6080

@MinkePins op Twitter
@MinkePins op Instagram
Minkepins op Pinterest
LIKE Minke Pins op Facebook

Minkepins op Snapchat

2 reacties op “24 uur in Volendam”

  Anita

  06/02/2017

  Leuke foto in klederdracht gieren is dat toch 3 jaar geleden hebben wij het ook gedaan ook het slapen in Spaander wat ik echt vreselijk achterhaald vond daardoor ook wel weer leuk!
  Ook wij liet foto’s maken met z’n alle opa & oma kwamen ook langs gieren .
  Maar 24 uur was zat wat een hordes toeristen .  12/05/2017

  Ik heb eigenlijk geen idee waarom ik nog geen foto van mezelf (en huisgenoten) in klederdracht heb!? Ik zet het op de To Do list voor aankomende zomervakantie 🙂
  Leuke tips!!!!