Ga naar Gdansk 2 : Food Diary - Minke TerpstraMinke Terpstra

Ga naar Gdansk 2 : Food Diary

30/05/2015

Food Diary Gdansk

Wat moet je nou echt zien, doen en eten in het Poolse Gdansk?

In een vorig blogje heb ik al een beetje verteld over mijn citytrip naar Gdánsk, een prachtige Poolse havenstad met heerlijk eten, aardige mensen en goedkope drankjes. In de drie dagen dat we hier waren heb ik veel gedaan en gezien, en ik wil graag de hoogtepunten met je delen. Voor mij zijn de hoogtepunten van een stedentrip vaak het eten.

Als je van lekker eten houdt, kan je je hart ophalen in Gdánsk. Waar ik vooral benieuwd naar was is het concept “melkbar” oftewel een Bar MlecznyEen door de overheid gesubsidieerd restaurant dat lijkt op een ongezellige schoolkantine waar je goedkoop en gezond kan eten voor een klein prijsje. Ook al heet het melkbar, alcohol zul je hier niet vinden: echt alleen maar melk en fris!

Gdánsk heeft er meerdere, ik bezocht Turystyczny Bar Mleczny samen met inheemse Gdánskers waaronder een oud dametje dat met haar eigen Tupperwarebakjes aan de balie stond. Deze bakjes werden gevuld met groenten, aardappelpuree, vlees en een toetje: een soort Tafeltjedekje in poolse stijl denk ik. Je kan je gerechten kiezen aan de hand van plaatjes, of het eten in de bakken aanwijzen en dan is het gokken geblazen: wat krijg ik precies op mijn bordje? Gdánsk is al goedkoop en de melkbar is het goedkoopste restaurant wat je hier kunt vinden. Voor een paar Zloty heb je je buikje helemaal vol met gezonde Poolse cuisine. Verwacht natuurlijk geen drie Michelinsterrenfood! Ze hebben zelfs een website (die je wel even moet Google-translaten 😉 )

In de rij voor de milkbar, ‘s middags kan het er behoorlijk druk zijn.

Milkbar Gdanskturystyczny-bar-mleczny

Interieur en menu, zoals ik al zei niet supergezellig. Je kan van de plaatjes bestellen of gokken.

Mijn vriend nam de gok met een  Gypsy pancake, een gevulde pannenkoek en ik playede het safe  schnitzel met rode bietjes. Smaakte trouwens een stuk beter dan het er uit ziet!

Ook typisch Pools is pierogi, deeg met verschillende vullingen: vlees, kaas, groente. Er zijn zelfs restaurants die alleen maar pierogi serveren. Wij bezochten de eerste avond in Gdánsk  Pierogarnia U Dzika, midden in het centrum. Misschien komt het omdat ik me best verheugde op mijn eerste echte Poolse maaltijd, dat de pierogi wat tegenviel. We hadden de grote schotel waar je met twee personen makkelijk van kan eten, met pierogi in alle smaken: gevuld met witte kaas, met varkensvlees en volgens mij ook nog met bladgroente. Pierogi wordt op zichzelf geserveerd, geen saus, wat het wat droog maakte. Er zit een soort spekvet en kaantjes op. Het was veel te veel, zelfs voor ons tweeën, terwijl mijn wederhelft toch een flinke eter is.

pierogi3pierogarnia-u-dzika

Linker foto is niet van mij, we hadden zo’n trek dat we gelijk aanvielen en dus geen before foto hebben gemaakt.

Ook typisch Pools is Zurek soep in brood, een flink gevulde soep met worst, aardappel en groenten. Heerlijk! Het lijkt wat op Duitse aardappelsoep en ik nam het als lunch: de rest van de middag dácht ik zelfs niet meer aan eten. (en voor mij is dat erg bijzonder) Ik at het op een terrasje van een restaurant aan de Motlawa-rivier met uitzicht op het piratenschip. Misschien wel de lekkerste soep ooit!

Bar Pod Ryba heeft een menu dat volledig bestaat uit aardappels: gepoft, gevuld, als pannenkoek. Gigantische gepofte aardappels met speciale vulling: spinazie en ei, mexicaans, vis, vlees. Je kan het zo gek niet bedenken of ze vullen er een joekel van een aardappel mee. Ik koos de aardappelpannenkoek met gerookte zalm en mijn wederhelft de aardappel met spinazie en ei. En ook deze keer: huge porties voor weinig geld. Ik kan wel wennen aan Gdánsk! (al zou ik binnen een paar maanden tonnetje rond zijn)

Gevulde aardappel Bar Pod RybaAardappelpannenkoek Gdansk Bar Pod Ryba

(Sorry voor de slechte foodfotografie, een Iphone en een donker restaurant leveren geen Culy-pics op…)

Na al dat Poolse voedsel en bier had ik de laatste avond zin in iets anders en vonden we in de hoofdstraat Jacks Bar met lekkere goedkope cocktails: precies wat ik nodig had! De ene na de andere Cosmopolitan (ze hadden blijkbaar maar 1 cocktailglas dus de tweede en derde kwamen in een wijnglas 😉 ) en B52 zorgden er voor dat ik niet meer precies weet hoe we weer in ons hostel zijn gekomen. Wat ik nog wel weet was dat het eten lekker was en we met z’n tweeën maar 40 euro in Zloty kwijt waren voor al dit heerlijks.

cocktails gdanskJacks bar Gdansk

In de badplaats Sopot, een van de drie steden die met Gdánsk en Gdynia de Trójmiasto vormen, at ik bij een Microbrewery dit bierbrood met kaas, ui en spek. Een soort pizza met superdikke bodem. Niet typisch Pools, maar wel érg lekker.

Een big thing in Gdánsk zijn superhoge softijsjes in verschillende smaken. Ik kon natuurlijk niet mijn stedentrip beëindigen zonder zo’n ijsje soldaat te maken. Het ding was bijna groter dan ik!

ijsje

Conclusie:  In die drie dagen ben ik verliefd geworden op de Poolse keuken. Ik heb nog geen fractie geproefd van wat het land te bieden heeft en ben van plan snel nog eens terug te gaan! Heb jij favoriete Poolse gerechten? ♥ Minke

 

0 reacties op “Ga naar Gdansk 2 : Food Diary”