Havermout Appeltaart - Minke TerpstraMinke Terpstra

Havermout Appeltaart

02/11/2015


Zondag is bakdag. Oven aan, mixer uit de kast en eindelijk even tijd om recepten uit te proberen. De Havenmout Appeltaart van Koopmans stond al een tijdje op mijn wishlist: ik had nog een verpakking havermout die  in mijn voorraadkast lag te verstoffen. (Ooit gekocht met het idee dat ik heel hip overnight oats ging maken. Geen succes, gavvur. Ik krijg havermout niet weg op de ochtend…) Maar wat blijkt? Dat stoffige zakje havermout had ik niet nodig, alleen appels, rozijnen, boter, suiker, kaneel en een ei. Als slecht voorbereide bakker kwam ik er achter dat ik geen rozijnen in huis had, maar wel zo’n zakje met gedroogde vruchten. Even lekker improviseren: stukjes gedroogde vruchten geweekt in Gluhwein door de stukjes Elstar. Helemaal herfstig! Gluhwein is mijn lievelings: zo snel als het in de winkel ligt gooi ik mijn blauwe trein-laars mok vol. Bij elke kerstmarkt waar ik heen ga scoor ik een gluhweinmok: hoe lelijker hoe leuker!

gluhwein

Maar terug naar de taart: supermakkelijk te maken. Het deeg mengt fijn en ik kon er zowel de springvorm mee bekleden als kruimels mee maken voor bovenop. Ik heb door de kruimels een handje gehakte gemengde ongezouten noten gemengd voor wat extra crunch, en om de bodem knapperig te houden wat eetlepels paneermeel voor ik de appels er op gooide. Door de appelstukjes heb ik nog een extra lepel koekkruiden en een lepel vijfkruidenpoeder gemengd. Dat geeft nét even wat extra smaak! Vooral de vijfkruidenpoeder is mijn geheim voor taarten, koekjes, cupcakes en zelfs pompoensoep: anijs, venkel, peperkorrels, kaneelschors en gember. Warme smaken en het ruikt héérlijk.

5 spices poeder

(Wil je meer weten over 5 spices poeder of het zelf maken? Kijk hier)

De taart verder is simpel: in de oven voor de aangeraden baktijd en daarna een uur (als je dat volhoudt met die yummy geuren uit je oven) laten staan.  Inderdaad een robuuste taart, vult flink en voelt zelfs goed voor je: want, havermout is gezond toch?!

Havermout Appeltaart

Mijn tips voor iets extra’s, wat meer eigen smaak: rozijnen of zuidvruchten in gluhwein en wat extra kruiden door de appels. Ik gooi overal 5 kruidenpoeder doorheen (gewoon bij de Albert Heijn te halen) maar misschien heb je zelf een tip? Maak jij ook superlekkere appeltaart? Laat het me weten! ❤️ Minke

Profiel@MinkePins op Twitter
@MinkePins op Instagram
Minkepins op Pinterest
LIKE Minke Pins op Facebook

Foto ge-edit met Cymera

2 reacties op “Havermout Appeltaart”

    Anita

    08/11/2015

    Ik heb al een paar keer met een schuin oog naar z’n pak gekeken maar dacht nhaaaaa istwat maar nu ben ik overstag ga n pak meenemen en maken !
    Met je 5 spices en wat exstra gemberThxs voor je inspiratie
    Anita

    admin

    12/11/2015

    Met al die heerlijke baksels bij jou op Instagram moet dat vast goed komen 🙂 ben benieuwd wat je er van vindt!