Stedentrip Gdansk: de Must-see en Must-do's - Minke TerpstraMinke Terpstra

Stedentrip Gdansk: de Must-see en Must-do’s

04/03/2016

uHightlights GdanskIn eerdere blogjes heb ik al verteld over de planning voor ons tripje naar het prachtige Gdánsk, een fooddiary gedeeld en foto-highlights. Omdat ik zo enthousiast ben over deze Poolse Hanzestad wil ik ook nog de must-see en must-do’s met je delen. En daarna houd ik er over op, beloofd 🙂 Maar serieus: zoek je een bijzondere stad voor een stedentripje, niet ver weg en niet duur : Ga naar Gdánsk! En wat moet je dan zeker doen en zien?

De Kraan aan de Motlawa

Het is een indrukwekkend gezicht, deze kraan. Hij domineert de aanblik van de stadsoever van de Motlawa en je kan hem bezoeken én er helemaal in klimmen. We konden de ingang niet vinden: dit is een klein deurtje, dat je naar een norse beveiligingsbeambte leidt. Op elke verdieping is een suppoost, toen wij er waren verveelden ze zich denk ik want ze liepen steeds met ons mee tot we van “hun” verdieping af waren.  Verwacht niet te veel van de tentoonstelling in de kraan: dit is allemaal in het Pools en wat verouderd.

Het spectaculairst is de bovenverdieping, waar je ziet hoe de kraan werkt en je uitzicht hebt over de rivier en de gebouwen. Wij hebben een kaartje gekocht voor drie musea en een pontje voor maar een paar Zloty. Je  kan dan met het pontje oversteken en de boot bekijken die in de rivier ligt en een scheepvaartmuseum aan de overkant.

image

Wruraw crane Gdansk

Zicht vanaf de overkant met het pontje

Motlawa Gdansk Pirateship

Kraan en Piratenschip, ook een must-do!

Solden Gdansk

Dit schip en museum kan je ook bezoeken

Melkbar

Ik heb al in mijn fooddiary verteld over de Melkbars in Polen. Als je in Gdánsk bent, proef je hier het echte Poolse eten. Oude dametjes die hier hun avondeten komen halen, arbeiders die pauze hebben en natuurlijk toeristen zoals wij sluiten aan in de rij voor ‘Zigeunerpannenkoek” en schnitzel. Ondanks dat het een bar heet, kan je hier geen drank halen. Alleen goedkoop en gezond eten. Een ervaring! Gdánsk heeft er meerdere, onder andere  Turystyczny Bar Mleczny en Bar Mleczny Neptun

turystyczny-bar-mleczny

Menu, in het Pools natuurlijk. Lang leve de plaatjes.

Milkbar Gdansk

Gelukkig zijn er plaatjes en kan je eten aanwijzen 🙂 Het blijft een avontuur

Schnitzel met rode biet en ‘Zigeunerpannenkoek” Yum!

Sopot

Gdansk bestaat eigenlijk uit drie steden, de “Troj Miastio” : Gdansk, Gdynia en Sopot. Sopot is een badplaats met een lange pier en strand, groot plein en veel drukte. Een soort Scheveningen in Polen. Je kan er heel goedkoop heen met de trein: koop op het station aan het loket een kaartje naar Sopot voor een paar Zloty en je bent er zo.

De stad zelf vond ik minder charme hebben dan Gdansk. De pier uitlopen kost geld (moet natuurlijk  ook onderhouden worden)  en alles was erg toeristisch. Maar leuk om te zien, en even lekker met mijn voeten in het zand te zitten. Ook leuk mensen kijken aan het plein: twee behaloze (verder wel geklede)  dames gingen met elkaar op de vuist, muziek, verkopers van allerlei prullaria. Ik keek mijn ogen uit.

Centrum sOPOT

Sopot. Niet mijn foto, maar van Troj Miastio. Ik heb alleen foto’s gemaakt van mijn eten hier 🙂

Bierbroodpizza bij een Micro Brouwerij aan het plein.

Strand Sopot

Piratenboot naar Westerplatte

Als je in Gdánsk bent kan je ze niet missen: de  ‘piratenboten’ die op de Motlawa varen. Het zijn er een aantal en de één nog mooier dan de ander. De Black Pearl, de Leeuwenboot: allemaal met live-muziek, eten en drinken. Wij hebben de cruise naar ‘Westerplate’ gedaan, waar de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn.

In een bootreis van zo’n 45 minuten zie je Gdánsk vanaf het water en krijg je uitleg in het Engels. De vaart eindigt bij Westerplatte, een schiereiland met een gigantisch monument, museum en oude bunkers. Wij zijn van boord gegaan en hebben de route naar het monument gelopen, waarbij je af en toe panelen tegenkomt die meer uitleg geven over de geschiedenis van Westerplatte. Het was vroeger een kuuroord voor de rijken en die er spa-vakanties hielden, al zie je daar niets meer van terug.

Weer terug bij de opstapplaats kan je iets eten of drinken terwijl je wacht op het piratenschip. Het leukste vond ik de bunkers waar je zelf in kan klimmen (soort urban exploring) en de shanty-liedjes gezongen met een vet pools accent door de man met gitaar op het schip.

Piratenschip Gdansk

Black Pearl Gdansk

Old Town Gdansk/ Ul. Mariacka

De herbouwde binnenstad van Gdansk heeft alle charme van een ‘echt’ oude stad. Prachtige gebouwen langs brede straten, bijzondere waterspuwers (hemelwater wordt ‘uitgespuugd’ door draken, vogels en andere beestenboel) In de kleinere straten zoals U. Mariacka vind je veel barnsteenwinkeltjes, restaurantjes en barretjes. Heerlijk om doorheen te slenteren en een terrasje te pakken. En omdat alles zo goedkoop is, kan je makkelijk een middagje mensen kijken met een lekker biertje of wijntje voor je neus!

Hoofdstraat Gdansk

Dlugi Targ, de hoofdstraat met restaurants, bars, musea en het VVV-kantoor

wallart gdansk 2

ul. Mariacka 2

 

 St. Mary’s Church beklimmen

Midden in het centrum (toevallig net tegenover ons hostel Stay Inn) vind je de Bazylika Mariacka, de Maria Kerk. Voor de historie-enthousiastelingen: het is een van de grootste baksteenkerken ter wereld en is na de bombardementen in de tweede wereldoorlog weer helemaal opgebouwd. Je kan voor een paar Zloty deze kerk beklimmen. Ik heb écht ontzettende hoogtevrees en ben al helemaal niet zo’n beklimmer van gebouwen: ik weet zeker dat elke beklimming mijn laatste is en ik mijn dood tegemoet ga vallen vanaf 78 meter hoogte. Dus deel ik deze foto met jullie, niet de meest flatteuze maar wel de harde werkelijkheid 😉

 Er zat een mannetje helemaal bovenin de toren te slapen achter een krantje, wat bij mij de vraag opriep: “waar plast deze man gedurende de dag? Loopt hij voor elke kleine boodschap de trappen weer op en neer?” Vraag bleef onbeantwoord trouwens. Het uitzicht is prachtig, en de klim en de angst meer dan waard!

st. Mary's Gdansk

Zie de angstige blik in mijn ogen!

maria kerk gdansk

St. Mary's kerk Gdansk

Solidarinosc Museum

Een absolute must-see en do is het museum voor Solidariteit. De Solidariteitsbeweging begon het Gdansk, op de scheepswerf, met de besnorde Lech Walesa. De stakingen en de oprichting van Solidariteit in 1980 leiden uiteindelijk tot de val van de Berlijnse Muur en de terugkeer van de vrijheid in Oost- en Centraal Europa.

Het gebouw alleen al is geweldig, grote platen ijzer verkleuren door de weersinvloeden, de lichtinval in prachtig en er is van alles te doen. Er is een super interessante, multimediale expositie over de Solidariteitsbeweging, het leven in het Oostblok en vrijheid van meningsuiting. Maar ook restaurantjes, een dakterras en toen wij er waren tradrn er DJ’s op en was er een platenbeurs. Buiten kan je het megahoge monument bekijken en het hokje waar een oud vrouwtje sinds jaar en dag (ze was er ook tijdens de stakingen er zit er nu nog steeds) snacks en souvenirs verkoopt. Dit vrouwtje kan je ook zien in Vlaanderen Vakantieland (heel leuk kort stukje over citytrip Gdansk) : het was alsof ik een celebrity spotte!

souvenirs

Souvenirhokje

Crane Museum Solidarinosc

Kraan met interactieve informatie

solidarinosc

Gebouw, lockers met filmpjes, plafond met helmen en souvenirs

huiskamer 2

Gezellige Oostblok huiskamer

museum solidarinosc

Prachtig gebouw

Dit zijn maar een aantal van de dingen die je écht gezien en gedaan moet hebben in Gdansk. Ik ben er maar drie dagen geweest maar had me makkelijk nog drie weken kunnen vermaken: het lekkere (en goedkope) eten en drinken, mooie bezienswaardigheden, leuke terrasjes, bijzondere mensen. Kortom: twijfel niet:

Ga naar Gdansk!

ijsje

@MinkePins op Twitter
@MinkePins op Instagram
Minkepins op Pinterest
LIKE Minke Pins op Facebook

Minkepins op Snapchat

PS: ze hebben hele rare hoge softijsjes. Deze viel na de foto heel dramatisch op de grond…

 

0 reacties op “Stedentrip Gdansk: de Must-see en Must-do’s”