Sushi Workshop 't Havenmantsje sushi leren maken van een meesterkok - Minke TerpstraMinke Terpstra

Sushi Workshop ‘t Havenmantsje sushi leren maken van een meesterkok

25/02/2016

Umami made me do it Ik ben verslaafd aan sushi, je mag me er voor wakker maken. Ik kan het als ontbijt, lunch, diner en tussendoortje eten. Vaak whatsapp ik een collega, die even gek is op sushi, op een doordeweekse dinsdagochtend om half 8. “Heb jij ook zo’n zin in sushi”. Vaak eindigt zo’n app-gesprek met “zullen we in de pauze wat halen?”of “vanavond maar naar onze favoriete sushi-restaurant?” Natuurlijk maak ik het ook vaak zelf, maar alleen al de rijst goed krijgen is een uitdaging. Het is toch vaak nét niet wat je in een goed restaurant krijgt: stevige rijst met heerlijke verse vis.

Hoe leuk is het dan om sushi te leren maken van een meesterkok? Bij restaurant ‘t Havenmantsje in Harlingen kan je workshops volgen in het maken van sushi (en pizza, pasta, vis en zeevruchten maar dat is iets voor later…) Toen ik dit las op hun website heb ik me natuurlijk gelijk opgegeven: die kans krijg je niet dagelijks!

Sushiworkshop

Op de website van ‘t Havenmantsje gaat het aanmelden supersimpel . De workshops worden ‘s avonds gegeven en ik heb expres niet te veel gegeten om ruimte te houden voor die heerlijke hapjes die we gaan maken 😉  (onthoud dat, daar kom ik nog op terug, iets met een oog groter dan de maag) We worden gastvrij ontvangen in het restaurant dat in een een voormalig gerechtsgebouw gevestigd is. Purdy! Ondanks dat ik dichtbij woon, ben ik er nog nooit geweest. Er staat zelfs een aquarium met echte kreeft (Klaas de kreeft en zijn vriendjes) en oesters. Oh jee, ik hoef Klaas toch niet om te toveren tot een nigiri-sushi? Gelukkig niet,  onze vis is al vakkundig gefileerd door Marco.

verse vis sushi workshop

Zalm, tonijn, garnalen en een witte vissoort waar ik de naam van vergeten ben

De workshop wordt gegeven in een mega-grote professionele keuken met tig fornuizen. We zitten heel gezellig met de andere ‘workshoppers’ aan een kookeiland, wijntje of iets anders lekkers er bij en krijgen uitleg van de chef.

Tafel 't Havenmantsje

Gezellig aan een lang kookeiland met een glaasje wijn

Gloeilampmomentje!

Sushi ging voor mij voor deze workshop gewoon om vis op een bultje rijst maar het blijkt vooral ‘meten is weten’ te zijn! Die losse pols en Franse slag van mij passen echt niet bij het maken van goede sushi: de rijst moet écht goed gewassen worden en afgewogen. Je kan niet zomaar een plens water er bij doen maar dit moet ook afgemeten worden. Ik heb op z’n Oprahs een gloeilampmomentje! Dáár gaat het dus al mis! Als  je rijst goed op smaak is gemaakt met rijstazijn, suiker en zout kan je het bijna zó eten, zo lekker. En het belangrijkst: de verhouding van de smaken in de rijst en vis, is het umami?

Umami

Dit is de vijfde smaak (naast zoet, zout, zuur en bitter) en de reden waarom sushi, maar ook chips en Mc Donalds hamburgers zo lekker zijn. De smaakbeleving zit onder andere in tomaat en rundvlees, kaas en uien: dé ingrediënten voor een goede cheeseburger.  En daarom kan je mij dus wakker maken voor sushi met een flinke dot wasabi en sojasaus: allemaal umami. Er ging een wereld voor me open. Ik kan er helemaal niets aan doen dat ik om de week bij mijn favo sushi-place zit: umami made me do it!

meesterkok aan het werk

Wat heb ik geleerd:

-weeg de sushirijst goed af en was deze. Niet een beetje half, zo van, twee keer wat water er overheen en het is wel klaar.  Was de rijst tot het water helder is, zodat je het zetmeel wegspoelt.

-meet het water goed af. Niet een plens water maar de goede verhouding.

-zet niet zomaar de rijst op maar time het!

-gebruik goede ingrediënten zoals verse zalm, rijpe avocado.

-less is more. Je hebt vaak maar een half blaadje nori nodig en een paar goede ingrediënten. Ik ben een “more is more” type maar daar wordt je sushi niet beter van.afgedekte rijstpan sushi workshop

Wat heb ik gerold:

Na een uitleg, het koken en op smaak maken van de van de rijst mogen we aan de slag: er is zalm, tonijn, garnalen en mijn lievelings, viseitjes. Heerlijk! Ook bij het maken van de sushi doen we heel anders dan ik normaal doe: ook hier afmeten en wegen zodat de verhouding rijst en vulling goed is. Scherpe messen en écht verse vis.

Veel zalm bereikt mijn maki of nigiri niet eens en verdwijnt in mijn mond, zo lekker! En nu kom ik op waarom  het niet zo verstandig was met een lege maag aan deze workshop te beginnen: ik rol de ene na het andere urimaki, temaki en maki. Mijn medeworkshoppers maken de prachtigste creaties en nemen echt de tijd voor hun rolletjes. Mijn motto is in dit geval weer ‘more is more’ en mijn rolletjes zijn lang zo mooi niet, maar wel véél. 😉

lading sushi gemaakt

En dan het hoogtepunt: het eten van onze royale hoeveelheid sushi! Met een saké-cocktail er bij vallen we aan op onze creaties. zo lekker!

Sake Cocktail

Ik ben wel jaloers op de prachtige bonbonnetjes die anderen van hun sushi hebben gemaakt, misschien moet ik de volgende keer iets meer aandacht aan de presentatie besteden. Er blijft zoveel over van onze sushi dat ik een bakje mee kan nemen (al is sushi de volgende dag natuurlijk niet zo lekker als vers)

sushi bonbonnetjesmooi gerolde sushi

Mooie sushi door de mede-workshoppers gemaakt (veel netter dan de onze 😉 )

Het leuke van een workshop van een meesterkok als Marco, is dat je niet alleen leert hoe je sushi kan maken. Hij dacht ook mee in andere keukenkwesties: hoe maak ik candy-apples  bijvoorbeeld. Wanneer krijg je nu zo’n kans! Er zijn meer workshops die me superinteressant lijken: Pizza, Pasta en Vis, schaal en schelpdieren. Maar, proef op de som, is mijn sushi nu beter dan vóór de workshop?

home made sushi

Deze sushi heb ik thuis gemaakt. Mijn rijst is in elk geval goed gelukt. Waar rijst voorheen aanbrandde of te hard was, is het nu perfect gekookt en op smaak. Score! Alleen dan kruipt toch dat ‘More is More” weer tevoorschijn: ik wil rollen! Ladingen! Alles ingrediënten moeten op! Verschillende vullingen en soorten en… En wat krijg je dan? Té veel sushi voor twee personen. En niet al te nette rolletjes. Maar veel oefenen denk ik, en nog meer research doen in sushi-restaurants 🙂

Waar heb ik de workshop gedaan:

‘T HAVENMANTSJE
Havenplein 1
8861 XA Harlingen

T +31 (0)517 858 600
E  info@havenmantsje.nl

Kosten voor de sushiworkshop (incl. alle benodigdheden, rijst, vis, drinken etc.) € 45,00.

Ik wil nog even benadrukken dat ik niet gesponsord word, ik heb deze workshop gedaan omdat het me leuk leek (en dat klopte!) en heb er gewoon voor betaald. En het was het dubbel en dwars waard 😉

image

@MinkePins op Twitter
@MinkePins op Instagram
Minkepins op Pinterest
LIKE Minke Pins op Facebook

Minkepins op Snapchat

1 reactie op “Sushi Workshop ‘t Havenmantsje sushi leren maken van een meesterkok”


    28/02/2016

    Ziet er heerlijk (en goed!) uit, leuk review! Ik heb een jaar of vijf geleden een sushi workshop gevolgd bij Smaak! in Amsterdam en dit was ook erg geslaagd. Ik wist toen nog niet zoveel van sushi en vond het erg leerzaam. Sindsdien maak ik het vrij regelmatig (soms maanden niet en dan drie keer in een maand) en ik experimenteer graag met verschillende en niet zo voor de hand liggende vullingen (fruit en zo). Ik haal ook veel inspiratie van Sushi-san.nl (die ken jij ook wel haha). Zij hebben waanzinnige creaties, mooie foto’s en duidelijke how to’s. Xoxo